2022

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Ικαρίας

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Ικαρίας «γεννήθηκε» το 2022, ως μία ιδέα ανάδειξης του πλούσιου πολιτισμικού πλούτου της Ικαρίας, αλλά και παράλληλα ως μια πολιτιστική εισροή καλλιτεχνικών ιδεών, θεμάτων και θεάματος που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από ανεξάρτητες μικρές παραγωγές. Ένα περιεχόμενο που δεν βρίσκεται στα κυρίαρχα μέσα παραγωγής και δεν μπορεί να έρθει εύκολα σε επαφή ένας κάτοικος του νησιού. Στόχος ήταν να αποτελέσει μια πλατφόρμα καλλιτεχνικής έκφρασης νέων σκηνοθετών που θα πλαισιώνεται με πρόσθετες καλλιτεχνικές δράσεις και από άλλους τομείς της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού. Κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ αποτελεί η ανάγκη εξωστρέφειας των κατοίκων του και η επαφή με περιεχόμενο πέραν των συνόρων του νησιού.
Το Φεστιβάλ υλοποιήθηκε στις 26 και 27 Αυγούστου στην Ικαρία. Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών μικρού μήκους, και τη δεύτερη και τελευταία ημέρα έγινε ένα αφιέρωμα στον αποβιώσαντα Ικαριακής καταγωγής σκηνοθέτη Σπύρο Τέσκο και στο έργο του, με μια τιμητική προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας του “Νικαριά μου”. Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο “ΡΕΞ” στον Άγιο Κήρυκο, και η προσέλευση ήταν πολυπληθής με τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τους επισκέπτες που παρευρέθηκαν, να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με παραγωγές και δημιουργίες μικρού μήκους.
Με την παρουσία τους μας τίμησαν σημαντικοί παραγωγοί, Έλληνες δημιουργοί (κάποιοι εξ αυτών και ικαριακής καταγωγής), ηθοποιοί και άνθρωποι του χώρου μαζί με ενθουσιώδεις θεατές που βρέθηκαν στον δημοτικό κινηματογράφο του Αγίου Κηρύκου.